• START OPGRAVING DOMPLEIN
 • Midden op het Domplein in Utrecht beginnen archeologen woensdag aan een proefopgraving. Die moet leiden tot een ondergronds publiekscentrum: De door JDdVarchitecten ontworpen Schatkamer Domplein II.

  De archeologen onderzoeken of de resten onder het plein van onder meer het schip van de gotische Dom, duurzaam behouden kunnen blijven. Het Domplein is een archeologisch rijksmonument en de tweede Schatkamer komt er pas, als zeker is dat de archeologie daarvan zo min mogelijk schade ondervindt.

  Het centrum verrijst op de plek waar een tornado in 1674 het schip van de gotische Dom wegvaagde. “Er liggen pilaarfundamenten van vijf meter hoog en ook resten van zijn voorganger, de romaanse Dom", aldus Paul Baltus van Stichting Domplein 2013.

  “Er zijn zelfs nog sporen van de Romeinse tijd te zien." In 1949 werden al opgravingen gedaan. “We weten dus waar het om gaat, maar niet in welke staat de resten zich bevinden."

  Het nieuwe publiekscentrum komt te liggen naast de eerste Schatkamer. Die ging vorig jaar open in bestaande middeleeuwse kelders onder de straatstenen van het Domplein. Het centrum herbergt de grootste en best bewaarde Romeinse castellummuur van Nederland.

  “Maar de tweede Schatkamer wordt de apotheose", aldus Baltus. “Met deze heropgraving kunnen we het publiek meenemen van de middeleeuwen naar nu."

  De opgraving duurt tot begin september. Begin 2013 moet het nieuwe centrum opengaan.

Reacties

Reageer
Er zijn nog geen reacties op dit item