STADSAPPARTEMENTEN
Locatie: | VLEUTENSEWEG UTRECHT |
Datum: | 2008 |
Opdrachtgever: | Geelen Bouwprojecten |
Het project bestaat uit de nieuwbouw van 15 startersappartementen op een binnenstedelijke locatie. Deze opgave omvatte tevens gemeenschappelijke voorzieningen op het binnenterrein. Het doel was om een evenwichtige inpassing op deze locatie te realiseren, mede in relatie tot de beleidsmatig vastgelegde bouwhoogtes aan de Vleutenseweg, een belangrijke toegangsweg naar het centrum van Utrecht.
Voorafgaand aan het ontwerp zijn bebouwingsmogelijkheden onderzocht. In afstemming met de vraag op de woningmarkt is besloten starterwoningen te realiseren. De opzet van het plan is even doeltreffend als eenvoudig. De eenvoudige woningplattegrond is zo opgezet dat deze door de bewoner zo flexibel mogelijk kan worden gebruikt.
De opbouw van het blok bestaat uit drie lagen met een in zink uitgevoerde kapverdieping. In de voorgevel is zowel verticaliteit (middels raamstroken en thermisch verzinkte ventilatiestroken) als horizontaliteit (middels thermisch verzinkte staalprofielen) bereikt. Hiermee wordt op eigentijdse wijze verwezen naar de geveltypologieën in de directe omgeving, waarin zowel horizontale banden en lijsten als verticale raamelementen zichtbaar zijn. Op de bovenste verdieping zijn door samenvoeging van de gevelopeningen dakkapelachtige elementen gemaakt, die met zink zijn bekleed. De zinken dakkapellen, dakvlakken en thermisch verzinkte staalprofielen vormen een ´bekronende´ eenheid.
De achtergevel heeft een rationele indeling. Dichte entreedeuren en aluminiumkader glasdeuren en glasvlakken wisselen elkaar af. Omwille van de akoestiek en de verblijfskwaliteit is deze gevel uitgevoerd in western red cedar geveldelen, waarachter de kozijnen verdekt zijn aangebracht.
De ontsluiting van de appartementen vindt plaats via de achterzijde, waar 2 trappen leiden naar de galerijen. Door de positionering van de trappen is privacy gewaarborgd op het galerijdeel voor de woning, zodat dit kan functioneren als eigen buitenruimte. De galerijen bieden tevens de mogelijkheid van een tweede vluchtweg. De galerijen zijn ontworpen als uitkragende vloeren zonder toepassing van consoles. De trappen zijn geheel uitgevoerd in thermisch verzinkt staal. De omhulling is in houten delen uitgevoerd, gelijk aan de gevelbekleding. Ook de transparante hekwerken zijn uitgevoerd met thermisch verzinkte balusters.
Het binnengebied is zoveel mogelijk tot een groene ruimte gemaakt, waarin de gemeenschappelijke fietsenberging het voornaamste gebouwde element vormt. Voor de architectonische eenheid binnen het project is deze standaard fietsenberging opgebouwd uit thermisch verzinkt staal en eveneens bekleed met identieke houten delen.
In het project is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van naturelkleurige materialen, zoals schoonbeton, baksteen, hout, glas, thermisch verzinkt staal en aluminium. Hiermee eenheid is bereikt.
De thermisch verzinkte uitvoering van de beeldbepalende onderdelen levert een zeer wezenlijke kwalitatieve bijdrage aan het project. Aan de voorzijde is in de kaplaag eenheid verkregen tussen de thermisch verzinkte staalprofielen en de zinken bekleding van dakvlakken en dakkapellen. In het gevelvlak geven de thermisch verzinkte banden en roosters door contrastvorming met het donkere metselwerk en het spiegelende glas een ´historische´ schaal aan de gevel.
De verzinkte trappenhuizen en hekwerken aan de achterzijde vormen in materiaalbeleving een eenheid met de schoonbetonnen galerijen en de vergrijsde houten gevelbekleding.
HAMBURGERSTRAAT 23 / Utrecht
Restauratie monumentaal herenhuis / particulier / fotos Spijkers met KoppenHOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens GENOMINEERD
Rietveldprijs 2017Natuurmonumenten ism lokale ondernemers
ROUGH STYLE Braunverlag CH
The fascinating relationship between new and old of DOMunderIs opening completely new aesthetic horizons