SCHIETVERENIGING GRIFFIOEN

AMERSFOORT
2004
Schietvereniging Griffioen
 

IOC/IAKS AWARD 2007 For Exemplary Sports and Leisure Facilities

Jury-sentences of the winning project

Shooting Facility SV Griffioen, Amersfoort, The Netherlands

The shooting range in Amersfoort is an excellent example of how a special sports facility of this nature can be integrated into an urban environment. The architect demonstrates skilfully how, through the choice of materials, the arrangement of the shooting lanes and the partial embedding of the buildings, it is possible to assist the sport of shooting in becoming an integral part of a residential area and therefore to receive fresh recognition in the public eye. The way in which this project has transformed extremely difficult sport-functional requirements into attractive architecture is exemplary.

 

Schietvereniging Griffioen had al meer dan 10 jaar de wens om in Amersfoort een eigen overdekte schietaccommodatie te realiseren. Toen bleek dat de Regio Politie Utrecht bereid was als duo-partner te fungeren en de gemeente Amersfoort financiële ondersteuning bood, kon in mei 2003 een aanvang worden gemaakt met de bouw van de accommodatie. Onlangs is de nieuwe schietaccommodatie opgeleverd en het eindresultaat is zowel in architectonisch, milieutechnisch als functioneel opzicht bijzonder te noemen.

De schietaccommodatie is bijna geheel ingebouwd in een geluidswal in de Stadstuinen in de Amersfoortse Duurzaam Bouwen-wijk Nieuwland en bestaat uit een tweetal 8-punts 25 meter schietbanen, een 8-punts 100 meter schietbaan en een simulatieruimte. De accommodatie is geschikt voor zowel statische als dynamische vormen van de schietsport. Met vele typen kalibers kan er geschoten worden, van luchtpistool, groot kaliber geweer tot historische wapens. Het toegangsgebouw waarin zich onder andere een clubruimte (kantine), een bestuurskamer, munitiekluizen, techniek en sanitaire ruimten bevinden, is bijzonder vormgegeven. De een ziet er de kolf van een revolver in, de ander de punt van een patroon en een derde noemt het gewoon “een paddestoel”.

 

Naast de leden van de schietvereniging is de voornaamste gebruiker van de schietaccommodatie de Regio Politie Utrecht. Het ledenaantal van de SV Griffioen bedraagt momenteel 250, echter met de bouw van deze eigen schietaccommodatie verwacht de vereniging dat haar ledenaantal de komende jaren zal verdubbelen tot ongeveer 500. Voorafgaand aan de uitvoering is veel aandacht besteed aan het financieel haalbaar maken van het plan. Drie zaken zijn daarbij doorslaggevend geweest:

 1. SV Griffioen heeft een realistisch en ambitieus bedrijfsplan;
2. De gemeente Amersfoort staat garant voor de lening, verstrekt een subsidie en betaalt mee in de specifieke locatiegebonden kosten;
3. De Regio Politie Utrecht huurt de accommodatie doordeweeks onder kantooruren.

Amersfoort heeft als gemeente bijzondere aandacht voor o.a. milieu, sport en architectuur. Het ontwerpteam werd daardoor geconfronteerd met hoge eisen welke hebben geleid tot een zeer functioneel, milieuvriendelijk en spraakmakend vormgegeven gebouw. De schietaccommodatie is half verdiept in een geluidswal en ingeklemd tussen woningen gerealiseerd en is zo ontworpen, dat het voldoet aan alle (toekomstige) wet- en regelgeving. Er is gewerkt met hoogwaardige materialen. Een speciale kunststofvloer en wand- en plafondafwerking van hoge kwaliteit houtwolcement platen zorgen voor optimale veiligheid en akoestiek. Een hoogwaardig ventilatiesysteem met warmteterugwinning en speciaal geconstrueerde luchttoevoerroosters zorgen voor optimale schietcondities en een gunstig energieverbruik.

 Aan de snelwegzijde fungeert het clubhuis met een overstek van ruim 14 m als een recreatieve uitkijkpost. Het clubhuis ligt strategisch in de oksel van de banen en bestaat uit een betonnen kern met daarop opgelegde stalen hoofdliggers. Aan de hoofdliggers zijn ronde stalen kolommen momentvast verbonden. Haaks op de hoofdliggers rusten staalplaat-betonvloeren met een maximale overspanning van 4,8 m. Door het beperkte vloeroppervlak blijven windverbanden achterwege. Hierdoor blijft de gebruiksvrijheid in het clubhuis onbeperkt. De staaltoepassing vloeit voort uit de vorm en hoogte van het gebouw en de prijs en bouwsnelheid van het materiaal. De keuze voor de geprofileerde gevelbeplating in zilverkleur berust vooral op het verwachte visuele effect. Onder invloed van het licht ondergaat het neutrale RAL 9006 tijdens een etmaal voortdurende kleurverandering. Van onyxkleurig bij ochtendgloren tot purper bij avondrood.

Het unieke van dit nieuwbouwproject is daarnaast dat de aannemer het gebouw casco heeft opgeleverd en dat het gebouw vervolgens met veel inzet van vrijwilligers verder is afgebouwd. Een snelle rekensom levert al gauw 4000 arbeidsuren op.

MASTERPLAN PARK 7 Zaventem/Brussel

MASTERPLAN PARK 7 Zaventem/Brussel

120.000 m2 mixed use / Immogra Gent
De KEY Amsterdam ism RAU & Ex

De KEY Amsterdam ism RAU & Ex

3.600 m2 renovatie kantoor/breeam excellent
HAMBURGERSTRAAT 23 Utrecht

HAMBURGERSTRAAT 23 Utrecht

Restauratie / renovatie
Tinker Imagineers
HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens

HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens

100% energieneutraal
Natuurmonumenten ism lokale ondernemers
KONINKLIJKE TRAPPEN

KONINKLIJKE TRAPPEN

HQ Enexis 9.000 m2 's Hertogenbosch
Enexis ism Ex Interiors
THE BASE D SCHIPHOL

THE BASE D SCHIPHOL

6000 m2 kantoor / breeam outstanding
Schiphol Real Estate
PAVILION THE BRIDGE

PAVILION THE BRIDGE

Philips Healthcare Campus Best
Vijverborgh
LANDGOED HAARZUILENS hoeve Wielrevelt

LANDGOED HAARZUILENS hoeve Wielrevelt

Gewonnen selectie
Natuurmonumenten
HUIS de WIERS

HUIS de WIERS

VREESWIJK NIEUWEGEIN
VIA Projectontwikkeling
REVITALISATIE KANTOORVILLA

REVITALISATIE KANTOORVILLA

BERNARDSTRAAT VREESWIJK
Van der Louw Vastgoed
The BOATHOUSE

The BOATHOUSE

MUNTPARK UTRECHT
KONINKLIJKE VISIO

KONINKLIJKE VISIO

HUIZEN
Stichting Novum
UNIVERSITEIT UTRECHT

UNIVERSITEIT UTRECHT

REVITALISATIE DRIFT 4-6-8 UTRECHT
Universiteit Utrecht
STADSHUIS / DE LENS

STADSHUIS / DE LENS

NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein
KANTOOR 7

KANTOOR 7

WELGELEGENPARK APELDOORN
Buvaplan
NETTO ZERO genomineerd

NETTO ZERO genomineerd

OVERDIEPSE POLDER
Provincie Noord Brabant
WOONKERK MIDDELBURG

WOONKERK MIDDELBURG

Middelburg
VIA Projectontwikkeling
STADSHUIS / MEANDER

STADSHUIS / MEANDER

NIEUWEGEIN
De Waal beheer Utrecht
SCHIETVERENIGING GRIFFIOEN

SCHIETVERENIGING GRIFFIOEN

AMERSFOORT
Schietvereniging Griffioen
HAVENGEBOUW VREESWIJK

HAVENGEBOUW VREESWIJK

VREESWIJK NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein, Sport en Recreatie
RABOBANK

RABOBANK

NEDEREINDSEWEG NIEUWEGEIN
KAVEL 1 / MIXED HOUSING

KAVEL 1 / MIXED HOUSING

NIEUWEGEIN
Multi Vastgoed / ING
HARVINK

HARVINK

IJSSELSTEIN