HUIS de WIERS

VREESWIJK NIEUWEGEIN
2007
VIA Projectontwikkeling
 

https://www.youtube.com/watch?v=2Mdl7cXXSjE

Om de tand des tijds opnieuw 300 jaar te kunnen doorstaan zijn de overblijfselen van deze buitenplaats herontwikkeld met als resultaat: een eigentijdse buitenplaats met de grandeur van wat eens (1654 – 1946) Huis de Wiers was.

 

Het oorspronkelijke Huis de Wiers is omstreeks 1654 gebouwd en stond bekend als ‘Noordelijke wachter van Vreeswijk’. Het was een herkenningspunt, het baken van Vreeswijk, het huidige Nieuwegein. Het souterrain met kruisgewelven, de fundamenten van het huis, ommuring en stallen vormden als enige overblijfselen de herinnering aan de karakteristieke buitenplaats Huis de Wiers. Deze overblijfselen vormden de aanjager voor een multifunctionele herbestemming. Een herinnering is als het ware visueel gemaakt.

 

Om de economische, cultuurhistorische en maatschappelijke vitaliteit van Huis de Wiers opnieuw tot leven te wekken is een synergetisch concept bedacht binnen de contouren (enveloppe) van het oorspronkelijke Huis de Wiers, een innovatieve stapeling van functies: in de oude kruisgewelven is het restaurant “Huis de Wiers” gerealiseerd, op de beletage, 1ste en 2de verdieping kantoorruimte en op de bovenste verdiepingen met een fabuleus uitzicht is een (dubbel)appartement gerealiseerd, allen in een zelfde samenhangende sfeer, met respect voor het verleden en oog voor het detail. 

 

De heldere structuur van de verdiepingen, de draagconstructie, gevelindeling en de gebouwinstallaties zorgen voor een grote mate van flexibiliteit. Het afwerkingniveau is zo gekozen dat er met een minimalistische inzet van materiaal het beeld wordt opgeroepen van een historisch monument gecombineerd met een tijdloze architectuur.

 

Het 5-laagse casco, de gevels, de vloeren en het dak zijn vanwege de duurzame eigenschappen uitgevoerd in hout hetgeen heeft geresulteerd in een eigentijds gebouw met de patina, beleving en geur van vakmanschap. De volledig geprefabriceerde en eigentijds gedetailleerde gelamineerd houten hoofddraagconstructie in combinatie met hout(skelet)bouw gevelelementen is demontabel en gemakkelijk recyclebaar mede waardoor een optimale milieuwinst is behaald.

Zowel het dak als de gevel zijn geheel met (voor)geoxideerd koper bekleed. Koper heeft een zeer lange levensduur en kan vele malen voor 100% worden hergebruikt zonder verlies van eigenschappen.

 

Om de comfortabele eigenschappen van thermische-betonkernactivering voor zowel verwarmen als koelen te kunnen benutten zijn de (dek)vloeren van schoonbeton. Deze vloermassa wordt actief betrokken als thermische buffer bij het energiemanagement van het gebouwbeheersysteem die wordt gekoppeld aan een warmtepompinstallatie.

 

Huis de Wiers is een voorbeeld geworden van hoe eigenzinnigheid, in combinatie met ondernemerszin kan leiden tot een spraakmakend voorbeeld op het gebied van conceptuele gebouwinnovaties. 

 

 

 

De KEY Amsterdam ism RAU & Ex

De KEY Amsterdam ism RAU & Ex

3.600 m2 renovatie kantoor/breeam excellent
MONDRIAANHUIS leven en werken

MONDRIAANHUIS leven en werken

Revitalisatie geboortehuis Amersfoort
NIMETO topvakschool

NIMETO topvakschool

Ontwerpvisie open school
Utrecht
HUIS de WIERS

HUIS de WIERS

VREESWIJK NIEUWEGEIN
VIA Projectontwikkeling
REVITALISATIE KANTOORVILLA

REVITALISATIE KANTOORVILLA

BERNARDSTRAAT VREESWIJK
Van der Louw Vastgoed
KONINKLIJKE VISIO

KONINKLIJKE VISIO

HUIZEN
Stichting Novum
STADSAPPARTEMENTEN

STADSAPPARTEMENTEN

VLEUTENSEWEG UTRECHT
Geelen Bouwprojecten
UNIVERSITEIT UTRECHT

UNIVERSITEIT UTRECHT

REVITALISATIE DRIFT 4-6-8 UTRECHT
Universiteit Utrecht
STADSHUIS / DE LENS

STADSHUIS / DE LENS

NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein
STERRENWACHT SONNEBORG

STERRENWACHT SONNEBORG

UTRECHT
Gemeente utrecht/KF Heinfonds
STADSWONINGEN

STADSWONINGEN

MOLENSTRAAT UTRECHT
SSH Utrecht
WOONKERK MIDDELBURG

WOONKERK MIDDELBURG

Middelburg
VIA Projectontwikkeling
HAVENGEBOUW VREESWIJK

HAVENGEBOUW VREESWIJK

VREESWIJK NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein, Sport en Recreatie
RABOBANK

RABOBANK

NEDEREINDSEWEG NIEUWEGEIN
STADSWONINGEN ADELAARSSTRAAT

STADSWONINGEN ADELAARSSTRAAT

ADELAARSSTRAAT UTRECHT